De DakAkker functioneert als proefopstelling om te experimenteren met verschillende manieren van groene daken. De DakAkker werd in april 2012 aangelegd en valt sindsdien geregeld in de prijzen. Zo heeft de Lonely Planet Guide de DakAkker als ‘must see’ bestempeld. De DakAkker was ook top 10 finalist bij de Nederlandse Innovation Expo 2016 'Daag de stad van de toekomst uit' en won in 2012 een speciale juryprijs voor Green Building Award.

Duurzame waarde

Biologisch fruit, groenten, bloemen en kruiden worden geteeld op de DakAkker en honingbijen worden in de bijenkasten gehouden. Voor de teelt van de gewassen wordt het regenwater opgevangen en gebruikt. Bistro 'Op het Dak', gelegen op het dak, maakt in de menu's gebruik van de verse oogst van de DakAkker. Groenten en fruit worden ook geleverd aan de lokale hotels en restaurants. Dit maakt de DakAkker tot een goed voorbeeld van het toevoegen van groene duurzame waarde aan gastvrijheid.

Groene daken in de strijd tegen het water

De DakAkker is een van de initiatieven in de stad om de voeten van Rotterdammers droog te houden: bij hevige regenval houden de planten op het dak overtollig water vast. De dakboerderij biedt ook ruimte aan experimenten met verschillende soorten groene daken, die een spilfunctie vervullen in de klimaatbestendigheid van de stad.