Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot draagt bij aan een samenleving in balans. Zo zijn de wijkrestaurants een leerbedrijf voor kwetsbare mensen, zorgen ze voor verbinding in de wijk en gebruiken ze zo veel mogelijk restproducten. Bedenker en oprichter Bob Richters: ‘We zoeken maatwerkoplossingen door creatief te denken.’

‘We werken met restjes’, legt Richters uit. ‘Zo gebruiken we leegstaande panden om onze restaurants in te vestigen, braakliggend terrein wordt onze moestuin, we verwerken zo veel mogelijk restproducten – niet alleen voedsel maar ook bijvoorbeeld meubilair – en we geven mensen die nergens in passen de kans om zich te ontwikkelen en weer deel te nemen aan de maatschappij. Zo geven we de ‘restjes’ weer waarde.’ Hotspot Hutspot laat, zoals ze zelf zeggen, zien hoe je duurzaam kunt ondernemen; zowel ecologisch, sociaal als economisch. Ze zetten voedsel in om mensen te activeren en te verbinden. In 2012 gestart, groeiden ze uit tot een keten: op dit moment zijn er drie locaties in Rotterdam en één in Zutphen. Binnenkort opent een vestiging in Schiedam, Woerden en Alphen aan den Rijn staan daarna op de planning.

 

Zinvol bezig zijn
De term hotspot legt Richters uit als een plek waar je graag wilt zijn en zinvol bezig kunt zijn. De hotspots zijn tijdelijke locaties, gevestigd in leegstaande panden met een stuk braakliggende grond voor de moestuin. Op die manier gaan we leegstand en verloedering tegen. In de moestuin verbouwen tieners, buurtbewoners en andere vrijwilligers groenten, fruit en kruiden. Meerdere avonden per week zijn de restaurants open. Onder professionele begeleiding koken de vrijwilligers een gezonde en betaalbare maaltijd die ze voor 9 euro aan de gasten serveren. Het driegangenmenu maken ze grotendeels van reststromen versproducten die ze bijvoorbeeld van supermarkten of regionale boeren krijgen, aangevuld met producten uit de eigen tuin en zoveel mogelijk duurzaam geteelde seizoensgebonden producten uit de regio. Momenteel zijn er wekelijks honderd vrijwilligers actief, met dertig verschillende culturele achtergronden. Iedereen vanaf 10 jaar mag meedoen, de oudste vrijwilliger op dit moment is 68.

 

Nuttige werkervaring opdoen
‘Ik hou ervan om veel mensen te betrekken om samen iets moois neer te zetten’, zegt sociaal ondernemer Richters. ‘Het leek me leuk om dat te doen met mensen die denken dat ze niets kunnen, of waarvan de maatschappij dat denkt. We draaien hier op motivatie. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij ons nuttige werkervaring opdoen. Dat helpt ze om door te stromen naar een opleiding of betaalde baan. Zo hebben we een dove jongen die nu stage loopt in de keuken van een Rotterdams restaurant en een bouwvakker die op zijn 45e omgeschoold is tot kok. Maar er komen hier ook mensen met bijvoorbeeld een verslavingsachtergrond of schuldenproblemen, mensen die een tegenprestatie moeten doen voor hun uitkering of die een migratie-achtergrond hebben.’

 

Zelfredzaamheid en weerbaarheid
Richters: ‘We hebben hier een prachtig leerbedrijf. Je kunt van alles bij ons leren: helpen in de moestuin, in de keuken van het restaurant, de bediening, maar je kunt ook als klusjesman aan de slag, in de housekeeping of in ons logistieke team. Je kunt ons zien als een platform, waar mensen zelf op zoek kunnen gaan naar wat ze leuk vinden. We zoeken voor iedereen een maatwerkoplossing. Soms is dat rijles, soms een opleiding, soms een baan, maar het kan ook hulp zijn van bijvoorbeeld een advocaat. Wij leggen de basis, activeren en enthousiasmeren. Ons doel is dat je weer bij ons weg kunt en het leven weer aankunt. We werken aan zelfredzaamheid en weerbaarheid. We willen dat mensen weer deelnemen aan de maatschappij. En het werkt: gemiddeld stroomt elke maand een Hotspot Hutspot-vrijwilliger door naar een opleiding of betaalde baan.’

 

Meer informatie: www.hotspothutspot.nl

 

VOND JE DIT LEUK? DEEL HET!