Wij in Rotterdam

Met het programma WIJsamenleving maakt de gemeente Rotterdam zich – samen met organisaties en burgers – sterk om iedereen te laten aanhaken. De kernwoorden: dialoog, compassie en verbinding.

Als polarisatie wordt tegengegaan, krijgen de kracht van de stad en haar bewoners alle ruimte om tot bloei te komen. Zwart-witdenken en een wij-zijgevoel maken dan plaats voor een open dialoog die moeilijke issues bespreekbaar maakt. Dat is het idee achter het programma WIJsamenleving.

Zorgen en ideeën

Het programma ontstond in reactie op de aanslagen in Parijs in 2015. Burgemeester Aboutaleb en vier wethouders gingen toen tijdens vier zogenoemde WIJ-bijeenkomsten in gesprek met burgers over hun zorgen en ideeën over de Rotterdamse samenleving. Inmiddels organiseert de gemeente onder de noemer WIJsamenleving allerlei bijeenkomsten en evenementen om de sociale cohesie in de stad te vergroten.

Nieuwe en bestaande netwerken

Met dialoogsessies en een Charter van Compassie stimuleert en ondersteunt WIJsamenleving nieuwe netwerken in de stad – en versterkt het bestaande samenwerkingsverbanden. Actieve burgers, sociaal ondernemers en maatschappelijke organisaties zetten samen de schouders onder initiatieven om de stedelijke samenhang te versterken.

 

VOND JE DIT LEUK? DEEL HET!