Plattegrond voor onder de grond

Verleidingskaarten voor de ondergrond maken op een praktische manier inzichtelijk wat zich onder ons afspeelt. En dat helpt stedenbouwkundigen er in een vroeg stadium rekening mee te houden.

Het nadeel van wat zich onder de grond afspeelt: je ziet het niet. En dat maakt het lastig om informatie over bijvoorbeeld kabels en leidingen, archeologische schatten en locaties van overgebleven bommen een rol te laten spelen bij plannen voor stedelijke ontwikkeling. De oplossing? Verleidingskaarten voor de ondergrond: digitale plattegronden over alles wat zich schuilhoudt onder onze voeten.

Ondergrond onder druk

De ondergrond is in gebruik voor zo’n dertig verschillende voorzieningen, zoals gas-, water- en elektriciteitsleidingen. En de verwachting is dat de druk op de ondergrond alleen maar toeneemt. Bijvoorbeeld door de toepassing van energievoorzieningen uit de ondergrond, zoals warmte-koudeopslag.

Onder het maaiveld

Nu wordt vaak pas bij de technische uitwerking van ontwikkelingsplannen gekeken wat zich onder het maaiveld afspeelt. Met het risico dat de ontwerper terug moet naar de tekentafel omdat zich onder de geplande bomenrij of fundering bijvoorbeeld kabels en leidingen bevinden.

VOND JE DIT LEUK? DEEL HET!